Skip to main content

5 drone tips voor de beste drone beelden

Je hebt net de nieuwste drone gekocht, maar je vraagt je af hoe je de beste en mooiste drone beelden kan bereiken? In deze blog geef ik 5 drone tips zodat jij de beste en mooiste drone beelden kan krijgen.

Drone tips 1: Vlieg tijdens zonsopgang en zonsondergang.

Wanneer de zon opkomt en weer ondergaat, zijn de beste tijden om met de drone te vliegen en te filmen. Je drone footage krijgt hiermee een mooie, warme en oranje gloed wat een algemeen aangenaam beeld geeft. Het licht is ook het mooiste en het meest cinematic met zonsopgang en zonsondergang. Bekijk hier een voorbeeld.

Dit is omdat je dan geen harde schaduwen hebt, zoals je wel hebt met vol zonlicht. Mensen gaan ook meteen gek wanneer ze een drone video zien van zonsopgang of zonsondergang. Dit is een uniek beeld wat niet iedereen elke dag te zien krijgt. Daarom is dit de beste tijd om te vliegen met de drone tijdens zonsopgang en zonsondergang. Soms moet je best vroeg opstaan wil je zonsopgang pakken, vooral in de zomer, maar dit is het helemaal waard wanneer je de drone beelden op je computer ziet en ze gaat editen!

Maar hoe zorg je dat je deze momenten ook zo mooi mogelijk opneemt? Check dan de volgende drone tips.

drone tips

Drone tip 2: Drone met 24/25 FPS en een shutter van 1/50.

Ben je al bekend met videografie, dan heb je vast wel is gehoord van filmen met 24 frames per seconde (FPS) en een shutter van 1/50 sec. Maar wat betekent dit en waarom gebruiken zoveel mensen deze settings? De 24 FPS betekent dat de camera 24 frames per seconde opneemt. Wanneer je spreekt van 60 FPS spreek je dus van 60 frames per seconde.

Nu je weet wat fps inhoudt, moet je weten waarom iedereen met 24 fps filmt. Dit, met de combinatie van een shutter van 1/50sec, is omdat je met 24 fps de meeste motion blur krijgt. Je moet altijd zorgen dat de shutter het dubbele is van je aantal fps waarin je filmt. Dit samen zorgt voor de motion blur waar iedereen naar op zoek is. Dit ziet er het meest cinematic uit voor het oog. Kan je drone niet met 24 fps filmen? Dan kan je gewoon met 25 fps filmen, dit verschil is zo klein dat het geen probleem is. Soms worden er ook andere frame rates gebruikt zoals 30, 60 en 120 fps. 30 fps word veel gebruikt als de Europese TV standaard en 60- en 120 fps is voor slow motion zodat je dit later, in post, kan verslomen in een 24 fps tijdlijn.

Tip 3: Vlieg langzaam en laat de drone footage niet te lang duren

Je kent het wel, je hebt een geweldig drone shot weten te filmen van 10 – 15  seconden. Dit wil je natuurlijk aan iedereen laten zien, en groot gelijk heb je. Dit is misschien mooi als een losse clip, maar zodra je hier een edit van gaat maken zijn mensen al snel afgeleid. Het is dus de kunst om alleen de beste 5 seconden van een drone shot te laten zien. Dit is moeilijker dan je denkt maar het is wel belangrijk want anders raken mensen al snel verveelt.

Ook is het belangrijk om niet te snel door de clip heen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de clip 5x te versnellen. Wel hangt dit natuurlijk af van de clip en hoe snel de drone vliegt in de lucht, maar over het algemeen houden mensen er van als je langzamer door de lucht gaat en je ze de tijd geeft om het onderwerp vast te leggen in hun gedachten. Dit geeft over het algemeen ook een meer cinematic look and feel waardoor je beelden beter overkomen.

Tip 4: Film iedere locatie vanuit verschillende hoeken

Het is belangrijk om elke locatie vast te leggen vanuit verschillende hoeken. Misschien heb je een specifiek shot in gedachten en ben je van plan om deze met de drone te filmen. Zeker doen! Maar neem dit ook op vanuit een andere hoek en daarna weer vanuit een andere hoek. Door vanuit meerdere hoeken te filmen krijg je de locatie vanuit verschillende perspectieven op beeld. Dit is heel handig als je later met het editen van de drone footage erachter komt dat het shot mislukt is of wanneer het shot te kort is. Dan heb je geluk dat je meerdere shots hebt gemaakt, zodat je hier een vervagend beeld voor kan inzetten om zo het verhaal van je video alsnog duidelijk te maken.

Drone tips 5: Color-correction in post

De laatste van de vijf drone tips: Het toevoegen van color-correction tijdens het editen is een absoluut must! Het werkt hetzelfde als met het nabewerken van je foto’s in Lightroom. Dit kan je foto totaal veranderen en je kan hier je eigen stijl aan geven. Met video is dit niet anders. Wel heb je geen .RAW bestand als bij je foto’s. Bij videografie word dit ‘ log’ genoemd. Elk merk heeft verschillende ‘logs’, zoals DJI. DJI heeft D-LOG bij hun drones. Dit zorgt ervoor dat de drone met het filmen zoveel mogelijk informatie opslaat waardoor je later, in post, de kleuren goed kan aanpassen. Maar niet elke drone heeft dit. Dit is niet erg en je kan nogsteeds color-correction toevoegen aan je drone clips om je beeld mooier te laten lijken. Maak er iets moois van!

Benieuwd hoe wij een drone inzetten?

Etten-Leur vanaf een uniek perspectief door middel van een drone. Deze video hebben wij gemaakt om Etten-Leur vast te leggen in de mooiste omstandigheden.

Bekijk project

DBBL Media | Content Creator