2 3 4 5 Skip to main content

Videoproductie kosten: waar moet je op letten?

videoproductie breda

Hoeveel kost het om een video te produceren?

Dit is een vraag die wij bij DBBL Media bijna dagelijks horen. En even heel eerlijk: dit is best een ingewikkelde vraag.

Videoproductie kosten kunnen namelijk sterk variëren, afhankelijk van factoren als lengte, stijl, en omvang van het project.

In deze blog post laten we het hele proces zien, wat de te verwachten kosten zijn en een aantal tips hoe jij een budget voor videoproductie kunt samenstellen.

Pre-productie

De videoproductie kosten in de voorproductie omvatten zaken als strategie, storyboarding, casting, en lokatie scouting.

Hoe meer tijd je besteedt aan de voorproductie, hoe soepeler je opnamen zullen verlopen en hoe minder kans je hebt op onverwachte problemen.

Strategie

Als je bedrijf geen contentstrategie heeft, is de kans groot dat één video niet ver komt.

Dat komt omdat een videostrategie essentieel is voor elk bedrijf dat succesvol wil zijn. Zonder een contentstrategie ontbreekt het je bedrijf aan richting en focus, en zal het moeilijk zijn om op een consistente basis inhoud van hoge kwaliteit te produceren

Waarom is strategie belangrijk?

Zonder een contentstrategie is je bedrijf in wezen in het duister aan het schieten. Dus als je wilt dat je bedrijf slaagt, zorg er dan voor dat je een uitgebreide contentstrategie ontwikkelt. Het zal alle verschil van de wereld maken.

Wil je nu meer tips voor het maken van een strategie? Lees dan onze blog over 4 tips waar je aan moet denken voor het maken van een video strategie!

Wat kost een strategie?

Het opstellen van een strategie kun je laten doen door een marketing of communicatiebureau. De kosten per uur van een gemiddeld marketingbureau variëren van 80 euro tot 150 euro per uur. Dit is essentieel om mee te nemen in je videoproductie kosten.

pexels fauxels 3183186

Storyboarding

Storyboarden is in feite het maken van een stripboek versie van je video. Je brengt elke scène en elk shot in kaart, zodat je precies weet wat je moet filmen.

Zo kun je voorkomen dat je tijd en geld verspilt aan het filmen van shots die je toch niet zult gebruiken. Bovendien is het gewoon veel gemakkelijker om op papier veranderingen aan te brengen dan nadat je alles al gefilmd hebt.

Waarom zijn storyboards belangrijk?

Zoals iedereen weet die ooit geprobeerd heeft zelf een video te produceren, is het een kostbare en tijdrovende onderneming zijn. Zelfs een eenvoudig project kan snel uit de hand lopen als je niet oppast.

Daarom is storyboarding zo’n belangrijk onderdeel van het videoproductieproces.

Door de tijd te nemen om je video van tevoren in kaart te brengen, kun je kostbare fouten vermijden en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Bovendien kan storyboarding helpen om creatieve ideeën op te wekken en ervoor zorgen dat je video onderhoudend en boeiend is.

Wat kost een storyboard?

Als je een storyboard maakt voor een kleine videoproductie, kom je misschien weg met een paar honderd euro. Maar als je een grotere productie plant met meerdere locaties en speciale effecten, zijn de videoproductie kosten voor een storyboard een stuk hoger.
video laten maken

Acteurs

Een van de belangrijkste onderdelen bij videoproductie kosten is de casting. De juiste acteurs kunnen helpen om het script tot leven te brengen en de productie voor de kijkers boeiender te maken. Maar het casten kan ook een van de duurste onderdelen van de kosten van een videoproductie zijn.

Om de beste waar voor je geld te krijgen, is het belangrijk de tijd te nemen om acteurs te vinden die niet alleen getalenteerd zijn, maar ook goed bij het project passen.

Met zorgvuldige planning kun je een cast samenstellen die je helpt je videoproductie tot een succes te maken.

Wat kost een acteur?

De kosten van een acteur variëren van 40 tot 60 euro per uur. Je moet ze betalen voor hun tijd, zowel op de set en voor voorbereiding. Ook zijn er kosten bij de videoproductie voor het verlenen van het portretrecht van een acteur.

Je kunt ook vrienden, familieleden gebruiken die bereid zijn voor minder te werken, maar dan loop je het risico dat de boodschap niet goed overkomt. Dit kan prima werken voor rollen die geen grote verantwoordelijkheid hebben.

Het is echt een evenwichtsoefening. Je moet de juiste mix van professionele en amateur acteurs zien te vinden die in je budget past.

Naamsbekendheid bij jongeren vergroten

Productie

Productiekosten vormen de grootste categorie videoproductie kosten en gaan over zaken als materialen, Filmcrew en locaties.

Filmcrew

Een filmploeg is een groep mensen die samenwerken om de videoproductie te maken.

Elk lid van de crew heeft een belangrijke rol te spelen om ervoor te zorgen dat het eindproduct van hoge kwaliteit is. De regisseur is verantwoordelijk voor het toezicht op de creatieve aspecten van de produktie, terwijl de producent de financiële aspecten beheert.

Waarom is een goede filmcrew belangrijk?

Het hebben van een professionele filmploeg is om verschillende redenen belangrijk.

Ten eerste hebben ze de ervaring en kennis om een zo goed mogelijk shot te maken. Ze weten hoe ze de camera en de belichting moeten bedienen om het gewenste effect te bereiken.

Ten tweede zijn ze in staat opnamen te maken die voor een amateur filmer onmogelijk zouden zijn. Ze hebben toegang tot betere apparatuur en middelen, wat betekent dat ze opnamen kunnen maken die voor iemand zonder beroepservaring gewoon buiten bereik liggen.

Tenslotte geeft werken met een professionele filmploeg je gemoedsrust. Je weet dat je project in goede handen is, eventuele fouten worden op tijd gezien en opgelost.

Uit welke rollen bestaat een filmcrew?

Een filmcrew kan zo groot zijn als je wilt. Hier hebben we verschillende rollen op een rij gezet:

 • Film Director
 • Camera Operator
 • Gaffer
 • Best boy
 • Grip
 • Geluidsmixer
 • Boom operator
 • Scriptbegeleider
 • Production coordinator
 • Unit Manager
 • Visagie
 • Styliste
 • Drone operator

Voor een kleine productie is alleen een camera operator en film director al voldoende. Om een grote productie zo professioneel mogelijk aan te pakken, is het toch beter om zoveel mogelijk specialisten bij te hebben.

Wat kost een goede filmcrew?

De videoproductie kosten variëren veel per persoon en per rol. Hier hebben we een aantal standaard dagprijzen per rol genoteerd:

 • Film Director: €800-€1500
 • Camera operator: €400-€800
 • Gaffer: €200-€400
 • Best boy: €150-€300
 • Grip: €300 – €600
 • Geluidsman: €400-€800
 • Drone operator: €600-€1200

Stichting OOK Fotografie 7

Materiaal

Bij een videoproductie komt veel materiaal kijken. Denk aan camera’s, lenzen, lampen, statieven, stabilizers, drone’s en ga zo maar door.

De kwaliteit van filmmateriaal is erg belangrijk.

Als je een hele productie op een iPhone schiet, heb je zeker een video, maar brengt dat je boodschap nu echt goed over? Als je TikToks gaat maken met een grote cinema camera, is dat dan echt belangrijk voor je doelgroep?

De kosten van filmmateriaal

De kosten variëren hevig, kijkend naar de grote van de productie.

Voor een kleine productie heb je met een camera, standaard lens en een setje lampen al genoeg. Bij een grote productie heb je misschien wel meer standpunten, lenzen, audioapparatuur en lampen nodig.

Voor een kleine productie, kun je spullen huren. Dit kun je bij verschillende verhuurbedrijven doen.

Een standaard setup heb je voor ongeveer €150- €300 per dag. Heb je een grote productie? Denk dan al snel aan €500- €1000 per dag.

dbbl media videografie

 

Locatie

Een goede locatie voor je video kan al het verschil van de wereld maken. Een goed gekozen omgeving kan visueel belang toevoegen, nuttige context bieden en een aangename kijkervaring vormen.

Veel videoproducties kunnen bij bedrijven zelf op locatie geproduceerd worden.

Ben je op zoek naar een specifieke locatie? Dan zijn de kosten per dag enorm variabel:

 • Standaard huis: €100 – €200
 • Luxe huis: €500 – €700
 • Filmstudio: €200- €400
 • Loods: €700- €900
 • Kasteel: €800- €1200

DBBLMedia Drone2

Post-productie

In het kort is postproductie alles wat gebeurt nadat de camera’s gestopt zijn met draaien.

Dit omvat taken als het bewerken van het beeldmateriaal, het toevoegen van speciale effecten, en het ontwerpen van de geluidsmix. Het is ook belangrijk op te merken dat de post-productie even lang, zo niet veel langer, kan duren dan het eigenlijke filmproces.

Montage

Videobewerking is het proces van samenvoegen van de uiteindelijk productie tot het eindresultaat.

Dit kan inhouden dat je scènes toevoegt of verwijdert, visuele effecten toevoegt of verwijdert, en de volgorde van scènes verandert. Je past muziek toe, effecten, animatie, ondertiteling.

Alles zodat de video helemaal live kan gaan.

Waarom duurt videobewerking zo lang?

Professionele videobewerking kan een moeizaam proces zijn, dat vaak dagen of zelfs weken in beslag neemt. Daar zijn een aantal redenen voor.

Ten eerste moeten editors uren beeldmateriaal doorzoeken, op zoek naar de beste opnamen. Dit kan een tijdrovende klus zijn, vooral als de opnamen slecht belicht of bewogen zijn.

Als de beste opnamen eenmaal gekozen zijn, moeten ze samengevoegd worden op een manier die een samenhangend verhaal vertelt. Dit vereist vaak meerdere takes en zorgvuldige planning.

Bovendien moeten editors er nog audio en visuele effecten aan toevoegen, wat de video afmaakt tot een geheel.

Wat zijn de kosten van videobewerking?

De gemiddelde kosten van een video editor is €40 tot €80 euro per uur. Omdat een editor redelijk wat uren maakt, is het nabewerken van een video vaak een grote kostenpost.

Kan ik de video niet zelf bewerken?

Dit is een vraag die we vaker zien bij videoproducties. Het antwoord is nee, omdat:

 1. De bestanden van een kleine productie al snel 500gb-1tb+ zijn.
 2. De bestanden opgenomen worden in grote formats. Dit vereist krachtige computers.
 3. Video’s normaal opgenomen worden in LOG, dus de kleuren moeten nog nabewerkt worden.
 4. Videobewerken is enorm specialistisch.
 5. De opbouw van een video van groot belang is tot het uiteindelijke resultaat van de video.

Animatie laten maken

Wat zijn de kosten van muziekrechten?

Muziekrechten zijn belangrijk.

Op elke soort muziek zit copyright. Dit betekent dat je zonder toestemming niet zomaar een liedje, beeld of sound effect mag gebruiken.

Gelukkig zijn er services, waar je een lidmaatschap koopt en daarna toegang hebt tot veel verschillende liedjes. Denk aan services zoals Artlist.

Wij raden zelf Artlist aan, omdat de muziek enorm gevarieerd is. Je kunt per genre, thema en stemming zoeken. Voor Artlist betaal je ongeveer 10 euro per maand.

Feedback

Ten slotte heb je feedback. Een video is nooit in een keer goed. Een concept of knip kan nét niet lekker uitpakken, of toch een ander liedje. Veel bureau’s hanteren een uurtarief voor het verwerken van feedback.

5 tips voor het samenstellen van budget voor videoproductie

Als je erover denkt een video te laten produceren, is een van de eerste dingen die je moet doen je budget bepalen.

Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen:

1. Bepaal je doelen voor de video. Wat wil je ermee bereiken? Dit zal je helpen bepalen hoeveel je bereid bent uit te geven.

2. Onderzoek aan de hand van bovenstaande lijstjes de kosten van de productie. Dit omvat alles van materiaalhuur tot het inhuren van crewleden.

3. Maak een budget per productie onderdeel. Dit zal je helpen je uitgaven bij te houden en ervoor te zorgen dat je binnen je totale budget blijft.

4. Wees voorbereid op het onverwachte. Hoe goed je ook plant, er zijn altijd mogelijke onvoorziene uitgaven. Zorg dat je een buffer in je budget hebt om deze kosten te dekken.

5. Houdt kwaliteit in gedachte. Ofwel: goedkoop is duurkoop.

Door deze tips op te volgen ben je op weg naar een succesvolle en betaalbare videoproductie.

Rekenvoorbeelden van videoproductie kosten

Dus, de hamvraag: wat zijn de kosten van een videoproductie? Hieronder beschrijven we meerdere marktconforme voorbeelden, zodat je met een indicatie aan de slag kan.

Voorbeeld 1: bedrijfsvideo

De kosten van een bedrijfsvideo verschillen van €1199 tot €4000+. Locaties spelen hier in een belangrijke rol. Is je hele bedrijf samen te vatten op een locatie? Worden er meerdere locaties en sprekers ingezet? Met welke apparatuur laat je het beste je bedrijf zien?

Bij een bedrijfsvideo is er een stevig storyboard nodig. Je wilt namelijk dat de sfeer en kernwaarden van je bedrijf goed naar voren komt.

Hier speelt ook de vraag mee: is er een medewerker intern die graag voor de camera springt? Brengt hij of zij de waarden goed naar voren? Zo niet, moeten we met acteurs werken?

Een fout die veel bedrijven en ondernemers maken, is dat een bedrijfsvideo als doel wordt gezien, niet als middel. Een bedrijfsvideo moet een functie hebben in de klanten- of sollicitantreis van je bedrijf.

Heeft de bedrijfsvideo dat niet, dan is dat zonde van de investering.

Voorbeeld 2: Aftermovie

De kosten van een aftermovie verschillen van €799 tot €1800+. Het verschil ligt hem bijvoorbeeld in de grootte van het evenement, of interviews gewenst zijn, de hoeveelheid camera’s er nodig zijn, of speciale apparatuur zoals een drone ingezet wordt en hoe lang de video wordt.

Ook bij een aftermovie is het belangrijk dat het een doel heeft in de reizen van je klant of employee. Wil je klanten enthousiasmeren voor je volgende event? Of wil je potentiële sollicitanten laten zien wat de sfeer binnen je bedrijf is?

Voorbeeld 3: Animatie film

De kosten van een animatiefilm verschillen van €999 tot €5500+. Een animatie laten maken is een arbeidsintensief proces, met storyboards, voice-overs, de animatie stijl én het animeren zelf.

Wel bespaar je met animaties op elementen zoals een filmcrew, locaties, acteurs en mislukte planningen door het Hollandse weer.

Bas Marijnissen
Creative Producer

Vraag offerte aan

Benieuwd wat de kosten zijn van jouw videoproductie? Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan en ontvang deze binnen 24 uur:


  DBBL Media | Creative and Strategy